petek, 24. avgust 2007

Svinjski pastircek

Zadnji teden imam ,poleg vseh ostalih novo zaposlitev. Namrec, med Masinim dopustnikovanjem igram svinjskega pastircka, hranilca zelv in zalivalca roz.

To, da je zadnja vloga najtezja, je seveda jasno ...

Zelvici sta sicer fajn in blazno zanimivi, ko se zacneta prerivat tam na robu akvarija (akvaterarija, bolj natancno) in res, tako kot opisuje Masa, fehtarit za hrano. Je pa presenetljivo, da pri meni brez vseh tezav jesta tudi zelenjavo. Hec, ne ... Masa ima menda s tem blazne tezave, bi jima bilo pa potrebno nekoliko spremeniti prehrano, saj nenormalno hitro rasteta, kar ima lahko za posledice dolocene zdravstvene tezave. Pa tudi sicer so rdece/rumenovratke v odrasli dobi bolj "zelenjavojede". (Niso striktni vegiji, le prilagoditi je treba prehrano in zmanjsati vnos zivalskih proteinov) Kot receno, pojesta vse kar jima dam in se prav nic ne zmrdujeta nad nemesno hrano. Pri cemer ju seveda ne stradam, saj vsak dan dobita tudi zelvje briketke, suhe rakce in tudi kaksna tortica (tak hecen priboljsek) pade.

Ampak pujsi - so pa zakon! Takoj, ko odklenem stanovanje in ko zaslisijo neko dogajanje, se oglasi prasicji zborcek. Uii, ui, uiiii ... Najglasnejsi in prvi je seveda Vili, ostali pa veselo pritegnejo zraven. Poleg Masinih treh (je Uses uradno ostal?), pocitnikujeta tudi MarJo in Pipica, pujsa, Masinih starsev. Hm, dost zanimiva ugotovitev - da sem pri dveh od teh petih prste imela zraven jaz ... Vsak dan rezem in talam zelenjavo - ful fajn je videt nekoga, ki ga najbolj razveseli dejstvo, da je dobil vejico petrsilja, jo razporejam tko lepo, po barvah. Malo zelene blitve, malo rdecega radica, en kos kumare, malo petrsiljcka, malo rumenega korenja in malo oranznega korenja in za povrh se kaksen briketek. Pa en kupcek sena vsak dan. Jutri bom morala ocitno v nabavo, saj mi je rumene in oranzne barve danes zmanjkalo (btw, Pipica ne mara rumenega korenja). Poleg tega na dva dni izvajamo selitve iz "Svinjaka" v kletke in obratno - da imajo vsi enako moznosti razgibavanja. Pri tem je sicer potrebne nekaj kombinatorike, ker prasicem pac ne gr ezaupati, sploh ne takim merjascem kot je Vili - mislim, da ga tista zicnata pregrada ne bi kaj dosti motila, ce bi bila v sosdnjem "prekatu" Pipica ... OStala dva sta sicer bolj mirna, ne kazeta svojih nagonov tako zelo ocitno, ampak prasicji pameti in presoji pac ne zaupam, tako se Pipica druzi samo z evnuhom MarJotom.

Edin kar je, jutri moram najt (se mi sicer zdi, da se spomnim, da sem ga vidla v sobi kjer je "Svinjak") in aktivirat sesalc - upam, da je Masa kupila vrecke - ker pri tem vsakodnevnem dodajanju in menjanju sena, mi ga je uspelo raztrosit po vsej bliznji okolici kletk. Moram Maso, ko pride z dopusta, prasat kako ona to preoblaci, da ni vsakic ves tepih svinjski ...

Slikce Masine kosmate bande bom dodala, ko bo moj-album spet delal.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Maja je krasno skrbela ne samo za svinje in želvi, tut za rožice, kar je pravilno ugotovila, da je najtežje, ampak vse so ble v razcvetu, ko sem prišla domov. Res jo je treba pohvalt, punco, pa še sesat se je spravila... :) Drugač pa, veš kaj je skrivni recept, da ni slama povsod raztrosena? Pol ure pred tvojim obiskom mal posesam.
Za želvi morm povedat, da jima jst tut dajem zelenjavo, posebi mata rada rdeč radič in tut futram ju manj, tko da veš. Odkar si me razsvetlila, da bi blo fajn, če mal počasnej rasteta. Ampak ne morm jima pa prepovedat rasti, tko da še letos dobita taprav čist tavelik akvaterarij. Upam, da to ne pomeni, da bosta rastli skladno z velikostjo akvaterarija.
Ušes je uradno ostal, zdej sta ostala tut Marči pa Pipica, tko da vsako jutro in vsak večer skladam slastne barvne kombinacije za prašičji zbor in veselo kombiniram tut njihovo postavitev - dva v svinjaku, trije v dnevni. Zdej je Melhijad zraven Pipice v dnevni in satan se je čist zatreskal, grize kletko, da se vse trese, stari tepec. 5 pujsov je velik za met. Morm probat mal skombinirat npr. Melhija pa Ušeska, če bi bla kompatibilna, da bi bla skupi v svinjaku. Pa pipica pa marči gresta lahko skupi, ostane še narest en svinjak za Vilija... o, šit, raj bom nehala razmišljat.
Vglavnem - Maja stomiljonkrat hvala za tvojo pomoč, zlata vredno, res, unga meter-osemdeset-iq300-gordjes-dvonožca... pa žal ne znam obljubit, če pa kje srečas dva, se pa priporočam :)